Omgekeerd Zoeken

Het vinden van een telefoonnummer is altijd al op dezelfde manier gegaan. Je wilt een persoon of bedrijf bellen en aan de hand van de naam, het adres en de plaatsnaam kun je dan vaak het betreffende telefoonnummer zo opsporen. Dat is echter minder eenvoudig als je deze informatie niet hebt, maar wel beschikking hebt over een telefoonnummer. In dat geval kun je ook op zoek gaan naar de bijbehorende informatie. Dit kan door het uitvoeren van een omgekeerde zoekopdracht. Met de nummerzoeker kun je aan de hand van het telefoonnummer de bijbehorende informatie van het nummer vinden als deze beschikbaar is.

 

Nummerzoeker

In een nummerzoeker wordt het nummer geplaatst waarvan je meer wilt weten. Dat kun je doen als je bijvoorbeeld gebeld bent door een onbekend telefoonnummer en wilt weten wie er gebeld heeft. Aan de hand van het telefoonnummer worden de beschikbare gegevens dan opgezocht. Het is mogelijk om dit te doen met mobiele telefoonnummers en vaste telefoonnummers. De reden om te zoeken naar de achtergrond van een nummer is om te achterhalen of het om een betrouwbaar telefoonnummer gaat. Als dat het geval is, dan kun je het nummer terugbellen. Is het nummer niet te vertrouwen, dan is het aan te raden om niet terug te bellen. Blokker het telefoonnummer dan en maak een melding van de situatie.

 

Verschillende telefoonnummers

Telefoonnummers zijn er in verschillende soorten en uitvoeringen. In Nederland maken we in eerste instantie onderscheid tussen mobiele telefoonnummers en vaste telefoonnummers. Een mobiel telefoonnummer begint altijd met de getallen 06 die gevolgd worden door acht getallen in een willekeurige volgorde. Hierdoor wordt ervoor gezorgd dat elke mobiele aansluiting een uniek nummer heeft. Een vast telefoonnummer bestaat altijd uit een netnummer met daarachter een uniek telefoonnummer. Dit nummer wordt ook wel het abonneenummer genoemd en is net als het mobiele nummer uniek.

Kengetallen

Netnummers zijn kengetallen die voor een vast telefoonnummer geplaatst worden. Dit zijn getallenreeksen die altijd beginnen met een 0 en bestaan uit 3 of 4 cijfers. Er zijn netnummers die niet gebonden zijn aan regio’s en netnummers die wel aan regio’s gebonden zijn. Niet gebonden kengetallen worden gebruikt voor bijvoorbeeld zakelijke telefoonnummers of telefoonnummers voor dienstverlening. Dit zijn netnummers zoals 085, 087, 088 en 0800 voor gratis telefoonnummers of 0900 voor betaalde diensten. De overige netnummers zijn allemaal gebonden aan een vaste regio.

 

Regio’s

Nederland is opgedeeld in verschillende regio’s met elk een eigen netnummer. Afhankelijk van de omvang van een regio kan een netnummer bestaan uit 3 of 4 getallen. Na het netnummer volgt altijd het abonneenummer dat bestaat uit 7 of 6 cijfers. Dit is gedaan om voor grotere regio’s, met een netnummer van 3 getallen, meerdere abonneenummers van 7 cijfers beschikbaar te kunnen hebben. Een netnummer begint altijd met een 0. Als je binnen dezelfde regio met een vast telefoonnummer belt naar een ander vast telefoonnummer, dan hoeft het netnummer niet te worden gebruikt. Alleen het intoetsen van het abonneenummer is dan voldoende voor het houden van het telefoongesprek.